onsdag 6 januari 2010

Helstekt fläskkarré med honung, chili, ingefära och lime


På trettondagsafton lagar vi alltid middag här hemma. I år valde vi ett recept från Coops almanacka för 2010, ja, lite glömdes och lite las till förstås, men det hela blev ett riktigt bra resultat.

Så här blev receptet (med våra ändringar)
För 4 portioner behövs

900g fläskkarré i bit
2 msk olja
2 msk honung (är den inte flytande värm den i mikron)
1 finhackad chili (i vårt fall spansk peppar)
4 finhackade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1½ tsk salt
2 krm peppar

Rostade rotfrukter
3 morötter
3 palsternackor
3 potatisar
en liten bit rotselleri
1 rödlök
olja

Vinägrett
saften från en lime
3 msk olja
2 krm salt
2krm peppar

Blanda honungen med chili och kryddorna. Bryn fläskkarrén med olja i en stekpanna och gnid sedan in köttet med honungsblandningen.

Lägg karrén i en ugnssäker form och stek klart i ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen är 63 grader.

Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter innan det skärs upp.

Skala rotfrukterna och skär i bitar. Lägg i en ugnssäker form och blanda med oljan. Sätt in rotfrukterna i ugnen samtidigt som köttet sätts in. När köttet är klart ta även ut rotfrukterna och blanda ner rödlöken som först har blivit skalad och delad i klyftor. Sätt in rotfrukterna med löken i ugnen igen och höj temperaturen till 250 grader. Låt stå i ugnen 5-10 minuter för att det ska få fin färg.

Blanda ingredienserna till vinägretten. Blanda rotfrukterna med vinägretten.

C kokade ihop en sås av skyn från ugnsformen där köttet hade varit, en tärning grönsaksbuljong och 4-5 dl mjölk samt lite soja för färgens skull.

Så här fint var köttet när det togs ut från ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar