söndag 28 februari 2010

Hasselnötspotatis med saffransdoftande fläskfilé


Hasselnötspotatis låter mycket skumt, men det är riktigt gott. Väl värt att prova. Resultatet blir en potatis som är lite festligare än vanligt, men arbetsinsatsen är ändå minimal. (Måste även poängtera att denna bild inte gör rätten rättvisa. Det ser mycket smakligare ut i verkligheten. Fotografiet här har tyvärr fått mycket konstiga färger).

Fläskfilén kommer ursprungligen från ett recept från Arla, men då det i originalreceptet finns ingredienser som inte finns i affären här så har det fått bli en egen variant.

C och jag har lagat denna rätt ett flertal gånger, och det kommer bli fler.


Till ca 4 portioner behöver du:

en fläskfilé
1 gul lök
1 burk creme fraiche
½ -1 paket saffran
ca 1½ msk ketchup
1 tsk chilisås
salt och peppar

8-12 potatisar
½ dl hasselnötter
flytande margarin (eller smör)
flingsalt

Skala potatisarna och dela dem i halvor. Hacka hasselnötterna grovt. Lägg potatishalvorna i en ugnsform. Ringla över lite margarin. Salta och strössla sedan över hasselnötterna. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca en timme, tills de har blivit mjuka.

Skär fläskfilén i 1½-2 cm breda skivor. Strimla löken. Stek fläskfilén runt om i lite smör eller olja. Lägg i löken och låt den steka med. Blanda ner creme fraiche, saffran, ketchup och chilisås. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

  1. Jag har testat dina potatis med nötter. Det var gott!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vad roligt att du gillade potatisarna :)
    hälsar fröken Fläder

    SvaraRadera