Höst innebär annan mat än sommaren. Till höstmaten följer nya höstligare ingredienser med in i köket. Pumpor är något som många förknippar med hösten. Om det är halloween som har gett den trenden det låter jag vara osagt. Butternut squashen som ger namn åt denna soppa ser inte riktigt ut som de pumpor som jag brukar tänka på. Men god är den.
Butternut squash
Butternut squash soppa
1 butternut squash
1 gul lök
1 palsternacka
5 dl grönsaksbuljong
2 dl turkisk yoghurt
olja
knivsudd cayennepeppar
ingefära (½-1 krm)
salt
peppar
Dela butternuten på mitten och skrapa ur kärnorna och rosta dem antingen på en stekpanna eller i ugnen. Skala butternuten och skär köttet i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olja. Blanda runt så att oljan täcker alla bitarna. Ställ in i ugnen 200 grader i ca 20 minuter. Medan buternutbitarna rostas skalas lök och palsternackan och skärs i mindre bitar. Fräs löken och lägg sedan i palsternacksbitarna och låt den också fräsa med. Lägg i den rostade butternuten. Häll över buljongen och låt att småputtra i ca 10 minuter. Mixa soppan med tex en stavmixer. Ställ tillbaka soppan på plattan och blanda ut yoghurten och låt soppan värmas upp igen. Smaksätt soppan med lite cayennepeppar, ingefära och salt och peppar.
Strössla över de rostade pumpakärnorna vid serveringen.
Oj så gott!!
SvaraRadera