fredag 29 januari 2010
Fläskfilé med kantareller
Det snöar ute och är riktigt vintervackert. Men här inne har maten mer gått i höstens tecken. C har stått för lagandet. Själv fixade jag med annat och min insats var nog mest salladsfixande. Så receptet är som jag har fått det berättat för mig.
Denna rätten är riktigt snabblagad. C sa att om allt hade stått framme och iordningställt så hade det nog kunnat bli färdigt på en kvart.
Till 4 personer behöver du:
400g fläskfilé
smör att steka i
2 dl creme fraiche
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
ca 10 körsbärstomater
1 msk grovhackad timjan
1 burk konserverade kantareller
ris, vatten och salt
Koka riset enligt förpackningen.
Skär fläskfilé i centimetertjocka skivor. Krydda dem med salt och peppar och stek dem i stekpannan tills de är gyllenbruna. Tillsätt kantarellerna och låt dem och steka en kort stund.
Tillsätt creme fraichen, buljongen och vattnet. Låt koka ihop till en sås.
Tillsätt tomaterna och timjanen.
Servera med riset och sallad.
Fröken Fläders kommentar:
Detta var gott. Men tomaterna hade nog varit godare att ha brevid t.ex i själva salladen. Kanske kunde de i såsen ha bytts ut mot paprika, men det hade gått lika bra utan.
Och naturligtvis hade det gått bra med färska kantareller, men det är ju lite svårt att få tag i såhär års.
onsdag 27 januari 2010
Tarte tatin
Min gamla blå stekpanna har sett sina bästa dagar. Därför har nu en ny grå stekpanna flyttat in här hemma. Den nya stekpannan går att ha i ugnen, det kunde inte den gamla.
När jag för några dagar sedan såg på tv-programmet "halv åtta hos mig" när en av deltagarna skulle göra en fransk äppelpaj blev jag nyfiken. Där var ju ett riktigt recept där stekpannan skulle in i ugnen, helt klart värt att provas. Programdeltagarens resultat blev tyvärr inte så fint då kakan fastnade i stekpannan, så jag valde att leta efter ett annat recept i hopp om att få ett snyggare slutresultat.
Till ca 6 personer behöver du:
2 ½ dl mjöl
100 g smör eller margarin
2 msk råsocker
2 stycken äggulor
Fyllning:
1,25 dl råsocker
40 g smör eller margarin
5 st äpplen
Börja med degen. Smula ihop mjöl och smör till en grynig massa och blanda sedan i sockret. Tillsätt äggulorna och blanda ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
Skala och kärna ur äpplena samt dela dem i 4 klyftor.
Ställ en ugnstålig stekpanna på spisen och smält smör och socker.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg äppelklyftorna i stekpannan med smör- och sockerblandningen och låt dem steka i 15 minuter. Detta ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.
Kavla under tiden ut degen tills den blir lite större än stekpannan. Lägg på degen över äpplena (i stekpannan) och stoppa in degen runt kanten. Ställ pannan i ugnen och grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 20 minuter.
Ta ut stekpannan ur ugnen och stjälp upp kakan på ett stort fat genom att lägga fatet upp och ner på stekpannan och sedan vända stekpannan så att kakan hamnar på fatet med äpplena uppåt.
Servera med lite grädde eller vaniljglass.
Mina kommentarer:
Jag hade lite problem med att kavla ut degen ordentligt. Men det allra svåraste var att lyfta över degen över äpplena i stekpannan. Min utkavlade deg gick i småbitar så pajskalet blev som ett lapptäcke.
Att få ut den färdiga pajen ur stekpannan tyckte inte jag var något problem, det var bara en liten bit som fastnade (men det gör det ju gärna i vanliga sockerkakor också, så det tyckte inte jag gjorde så mycket).
Den färdiga tarte tatinen var dock väldigt söt. Nästan lite för söt. Men när vi åt den dagen efter så tyckte inte jag att den var lika söt. Om det beror på att jag hade vant mig vid sötman eller om det på nåt sätt hade fördelats ut i pajen vet jag inte, men så var min upplevelse.
Nu menar jag inte att inte tarte tatinen inte är värd att lagas. Den var god (om än söt) och jag kan mycket väl tänka mig att göra det igen.
Något som jag absolut ska försöka mig på att använda igen är pajdegen. Den var nämligen riktigt god. Så på något sätt, i någon egen skapelse ska jag nog försöka få användning för den här degen.
måndag 25 januari 2010
Färgglad vintersallad
När jag steg ut från jobbet idag möttes jag av en underbar solnedgång. Himlen sprakade i vackra färger. Blekblå och syrenlila i norr. Orange och brandgult i sydost. Energin som flödade i luften gav extra kraft i ett vintertrött januari.
Solnedgången fick ge inspiration till kvällsmaten som också blev färgsprakande och uppiggande (både vitamin- och intrycksmässigt). Grundidén till salladen har jag hittat hos pickipicki, men detta är Fröken Fläders variant på en färgglad vintersallad.
Koka kamutvete enligt anvisningarna på förpackningen. Finstrimla rödkål och ge den ett snabbt uppkok. Filea apelsin och grovhacka hasselnötter.
Blanda i en skål rödkålen med dressing gjord på olja och vinäger samt lite salt och peppar. Häll över kamutveten, apelsinfileérna och nötterna. Smula över fetaost.
söndag 24 januari 2010
Värmande vintersoppa
Efter en runda i pulkabacken känns det skönt att få värma sig med lite soppa. Dagens soppa gjordes på 3 potatisar, 2 morötter, 2 palsternackor och ca 15 cm purjolök. Grönsakerna fick först fräsa i grytan och sedan kokades de mjuka i ca 5 dl vatten och en portionsförpackning "flytande buljong".
Lite undrande är jag dock för soppan blev riktigt söt, nästan som om den hade varit sockrad. Så den stora frågan är: var det palsternackan som sötade soppan eller var det buljongen? Jag använde Knorrs Vegetable fond "du chef". Är det någon som har provat buljongen och fått ett liknande resultat? Ja, jag får väl prova buljongen i nån annan rätt och se vad som händer då.
Pannkakor är också gott!
I lördags var ingen av oss sugna på att ställa sig och laga fläskfilé med kantarellsås, så som planen för lördagsmiddagen såg ut. Istället blev det pannkakor. Men inte gör det något. Pannkakor är ju också gott. Och ibland längtar man efter maträtter även om man egentligen har planerat och handlat för något annat. Tur då när det är något så enkelt som pannkakor och alla ingredienser finns hemma.
onsdag 20 januari 2010
Choklad- och kolatårta
Detta receptet känns så galet och konstigt att jag verkligen undrar hur fungerar. Men resultatet blir en chokladkladdkaka med mjuk kolakräm på toppen. Det bästa av allt, det ordnar sig själv i ugnen.
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
2 msk smält margarin
Att strö över smeten:
2 msk kakao
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl kokande vatten
Blanda samman de torra ingredienserna till smeten i en bunke. Häll i mjölken och det smälta smöret. Rör om till en slät smet.
Häll smeten i en smord men INTE bröad form. Använd inte en form med löstagbar kant (då kan det rinna ut).
Blanda samman kakao, socker och farinsocker i en skål. Strö det sedan över smeten i formen. Häll tillsist det kokande vattnet över "sockerströsslet".
Grädda kakan i 175 grader i ca 45 minuter.
Låt kakan stå och svalna. Vänd sedan upp den på ett fat. Obs! Ta ett fat som är större än formen. Jag vände upp på en tallrik som inte hade mycket större diameter än min form och då rann en del av krämen av.
Ha gärna kakan i kylen ett tag innan den serveras.
Fröken Fläder har fått en fråga i kommentarsfältet angående om denna tårta blev god. Jag väljer att svara här i inlägget, så att ingen missar.
Denna chokladtårta blev mycket god. Jag tycker att det påminner om en kladdkaka med chokladkolakräm (påminner lite i smaken om julgodis, fast då mycket mjukare och mer rinnande). C tyckte att det påminde honom om chokladpudding.
Jag tycker absolut att alla ska våga sig på att göra denna chokladtårta. Men kanske inte till den finaste festen, för mitt resultat blev inte av det snyggaste slaget (därför enbart bild från när kakan står i ugnen). Kanske var det jag som inte kunde vänta utan vände upp kakan för tidigt. Kanske är den verkligen så rinnande i krämen som min blev och då undrar jag om det nånsin går att få till ett snyggt resultat. Jag har i efterhand funderat på om det inte skulle gå att göra kakan i portionsformar (som då inte vänds upp på fat utan serveringen sker i formen). Då är ju kakan kvar i sitt "fina" utseende och så får krämen ligga som en överraskning i botten. Fast man missar ju i och för sig det härliga i att få en kräm över kakan som är gjord "alldeles av sig självt".
måndag 18 januari 2010
Mannagrynspannkaka med vaniljblåbär
söndag 17 januari 2010
Haremsgryta med kyckling och citron
Till 2 personer (och då blev det över till lunchlåda också) behöver du:
smör att steka i
Är maten det vi tror?
Nu kommer jag inte att börja laga all mat ifrån grunden. Men visst, ett lite aktivare val kommer jag att göra i min varukorg i fortsättningen. Jag kommer fortfarande att handla matvaror som innehåller tillsatser, men jag kommer välja lite mer vilken tillsats jag vill ha och titta mer på alternativen. För jag är övertygad om att det finns något som kan fungera ungefär lika bra som maten full av tillsatser. Så varför inte prova det istället?
fredag 15 januari 2010
Gästbloggare: Färsk pasta med lax och varma grönsaker
Det här är en väldigt enkel maträtt som går fort att göra. Originalreceptet är hämtat från www.ica.se, men jag har ändrat lite i det för att passa mig. Tycker man inte om lax, går det bra att istället ha kyckling till. Personligen tycker jag att det är grönsakerna som gör hela rätten och det går också bra att ha bara dem och pasta.
När det gäller grönsakerna så kan man ta det man har hemma och vad man tycker om. Tomaterna tycker inte jag att man ska plocka bort eftersom det är de som gör grönsakerna lite såsiga.
Till 4 portioner behövs:
500 g (färsk) pasta
4 portionsbitar laxfilè
1 st rödlök
2 st morötter
1 st svartrot
2 st tomater
2 msk olja
salt och peppar
citronsaft
100 g fetaost
Börja med att skala lök, morötter och svartrot. Hacka löken samt strimla morötterna och svartroten. Tomaterna ska sköljas och sedan skäras i bitar. (Så här långt kan man förbereda innan).
Stek laxen och krydda med salt och peppar, tar ca 10 minuter.
Koka pastan efter anvisningarna på förpackningen. (Titta på koktiden för pastan innan du börjar med maten, så du lättare kan se när du ska börja koka vatten, för att allt ska bli färdigt i någorlunda samma tid.)
Häll i oljan i en kastrull och blanda ner lök, morötter och svartrot. När de är stekta och morötterna och svartroten är mjuka (efter ca 3 minuter), blandar du ner tomaterna. Smaka av allt med salt, peppar och citronsaft efter behag.
Servera laxen med pastan och de varma grönsakerna och strö smulad fetaost över.
Lycka till!
tisdag 12 januari 2010
Ajvarkryddade köttbullar med klyftpotatis
Då inte alla i lunchsällskapet gillar tzatziki rörde vi ihop en sås bestående av köttbuljong, skyn från köttbullarna, mjölk, maizena och ajvar. Det blev en riktigt god sås.
måndag 11 januari 2010
Paj med ostronskivling och kassler
lördag 9 januari 2010
Marängtårta
onsdag 6 januari 2010
Brödbullar med frön och korn
Receptet kommer från tidningen Matmagasinet. Jag förstod inte riktigt hur de menade att själva "utbakningen" av bullarna skulle gå till, så jag gjorde på mitt egna och mycket enkla sätt. Tyvärr har jag ingen bild av dessa bullar, men en bild på själva degen ser du här
Här följer hur jag gjorde bullarna (eller det är kanske fel att säga bullar, för de blir snarare platta fyrkanter).
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
5 dl vatten
50 g jäst
1 ½ msk honung
1 ½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Kvällen dagen innan bakandet: Lägg vete- och rågkrosset i en bunke tillsammans med solros- och linfrön. Häll på 2 dl vatten. Låt stå över natten (rumsvarmt).
Bakdagen: Smula ner jästen i en bunke och häll 3 dl fingervarmt vatten över. Rör tills jästen är upplöst. Tillstätt kross- och fröblandningen som stått och svällt över natten.
Tillsätt honungen och saltet och blanda ner vetemjölet. Arbeta tills degen är smidig och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta snabbt, och lite löst, ihop degen och häll sedan ut den på en bakpappersklädd plåt med höga kanter. Bred ut degen över plåten och skär den sedan i 12 rutor (själva bullarna). Låt jäsa i 15 minuter och grädda sedan bullarna i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.
Uppdatering:
Idag när jag bakade bullarna bytte jag ut honungen mot rivet äpple. Gick utmärkt och blev gott. Kan vara ett tips om honungen hemma har tagit slut.
Helstekt fläskkarré med honung, chili, ingefära och lime
På trettondagsafton lagar vi alltid middag här hemma. I år valde vi ett recept från Coops almanacka för 2010, ja, lite glömdes och lite las till förstås, men det hela blev ett riktigt bra resultat.
Så här blev receptet (med våra ändringar)
För 4 portioner behövs
900g fläskkarré i bit
2 msk olja
2 msk honung (är den inte flytande värm den i mikron)
1 finhackad chili (i vårt fall spansk peppar)
4 finhackade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1½ tsk salt
2 krm peppar
Rostade rotfrukter
3 morötter
3 palsternackor
3 potatisar
en liten bit rotselleri
1 rödlök
olja
Vinägrett
saften från en lime
3 msk olja
2 krm salt
2krm peppar
Blanda honungen med chili och kryddorna. Bryn fläskkarrén med olja i en stekpanna och gnid sedan in köttet med honungsblandningen.
Lägg karrén i en ugnssäker form och stek klart i ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen är 63 grader.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter innan det skärs upp.
Skala rotfrukterna och skär i bitar. Lägg i en ugnssäker form och blanda med oljan. Sätt in rotfrukterna i ugnen samtidigt som köttet sätts in. När köttet är klart ta även ut rotfrukterna och blanda ner rödlöken som först har blivit skalad och delad i klyftor. Sätt in rotfrukterna med löken i ugnen igen och höj temperaturen till 250 grader. Låt stå i ugnen 5-10 minuter för att det ska få fin färg.
Blanda ingredienserna till vinägretten. Blanda rotfrukterna med vinägretten.
C kokade ihop en sås av skyn från ugnsformen där köttet hade varit, en tärning grönsaksbuljong och 4-5 dl mjölk samt lite soja för färgens skull.
söndag 3 januari 2010
Solsemester
Så ge er ut och samla sol i hjärnan!
Sushi på Fröken Fläders vis
Det finns alltid saker som verkar komplicerade och avancerade. Dessa tankar om omöjliga uppgifter har en tendens till att stoppa människor från att våga prova. Och utan att prova utmaningar kan man aldrig överraska sig själv. Det är så enkelt att låta utmaningarna få vara oövervinnerliga och att inte ens ge sig ikast med dem. Men för att öka självförtroendet får man inte vika sig för det svåra utan det är bara till att kavla upp ärmarna och ge sig ikast med det "omöjliga". Det kan ju faktiskt vara så att det inte alls är omöjligt utan rentav väldigt enkelt och med ett bra resultat. När man övervinner något omöjligt infinner sig en känsla av styrka.
Visst det finns olika omöjliga uppdrag och alla får ju inte ett lyckat resultat, vissa får inget resultat alls. Men om man inte provar hur vet man då att det är omöjligt och inte möjligt?
Sushi har varit ett av mina "omöjliga uppdrag". Inte för att jag har vetat. Jag hade ju aldrig provat, men jag hade bestämt mig för att sushi var omöjligt svårt att få ihop (om de ens överhuvudtaget skulle hänga ihop). Men som sagt, man ska ge sig ikast med det omöjliga... och det gjorde jag.
Resultatet:
- riktigt bra
- över förväntan
- det här kan jag göra igen.
Sushi på Fröken Fläders vis
ca 28-30 st bitar
2 dl grötris
5 dl vatten
2 krm salt
1 tsk risvinäger
1 tsk socker
sjögräsark (för mig gick det åt 4 stycken)
några skivor rökt/gravad lax
1 fp crabstick
1 avokado
1 morot
ca 1 dm gurka
wasabipasta
Koka riset i det saltade vattnet i ca 25 min. Blanda riset med vinägern och sockret för att binda samman riskornen. Låt svalna i ca 10 minuter.
Skär gurkan, moroten och avokadon i stavar. Strimla laxen.
Ofta när man ser någon rulla sushi använder de en bambumatta, men det fungerar lika bra med en tunn kökshandduk (och det finns ju oftast hemma). Tag ett ark sjögräs (finns i mataffären bland de asiatiska varorna) lägg den blanka sidan neråt på kökshandduken och bred på ett ca 1 cm tjockt lager ris på ca 2/3-delar av arket. Lämna en remsa i den övre kanten (detta för att du skall kunna försluta rullen). Lägg på en tunn remsa wasabi ungefär på mitten av arket och sedan den fyllning du vill ha (det jag använde ser du ovan). Rulla sedan ihop rullen, hårt men försiktigt. När du kommer till den övre kanten (den utan ris) penslar du med lite vatten för att limma ihop rullen. Rulla sedan den sista biten och se till att sjögräsarket fäster i sig självt. Lyft sedan över rullen till en skärbräda och skär i bitar.
Jag är förvånade över resultatet. Rullarna blev fina och goda. Det var inte svårt att rulla ihop rullarna och arken gick inte sönder.
Sushi är inte omöjligt, och jag känner mig stärkt som har vågat prova något "omöjligt".
Vad ska du ändra från omöjligt till möjligt?