torsdag 22 april 2010

Baguette? Nja, knappast...


I den underbara bloggen Pain de Martin hittade jag ett recept på baguetter som verkade skönt enkelt. Degen ska jäsa lääänge, riktigt länge. Men har man bara lite framförhållning så är det supersmidigt. Degen ska knappast knådas, det är bara till att röra runt. Jag som kan tycka att jag får ont i handlederna av för mycket knådande eller rörande i bunken för att få till en bra deg med mycket glutentrådar, tycker att detta var suveränt.

Sen var det det där med baguette. Degen var ju som sagt super. Baguetteformen på bröden blev hyfsade (för att vara första gången). Men baguette, nja... Receptet innehöll ju ingen tidsangivelse för hur länge de skulle vara i ugnen. C var med vid ugnsbakandet och höll koll på när det hade gått 10 minuter för då skulle vädring ske. Och sen visste vi ju inte hur länge de skulle vara efter det. Väntade en liten stund till, och sen tyckte C att nu hade de fått fin färg, var de inte klara? Jo, fin färg var det ju, så visst var de väl klara. Ut åkte bröden, och sen fick de svalna lite. Inte förrän jag stod och skar upp dem kom jag på att baguetter är ju hårda i skorpan (det var inte dessa). Hur som helst, goda blev de ändå, men baguetter? Nja, snarare smala små brödlimpor.

Berodde detta på att jag inte följde receptet till punkt och pricka. Nej, till nästa gång ska jag försöka kolla upp med andra recept ungefärlig tid i ugnen, så att jag iallafall har något att gå efter.


Så här gjorde jag:

Smula ner 1/6-dels jästpaket i en bunke. Häll över lite salt och rör runt tills jästen löst sig. Häll på 4 dl vatten och blanda sedan ner 8 dl vetemjöl. Rör ihop degen, men det måste inte vara länge eller mycket.

Eftersom att degen nu ska jäsa länge så måste den täckas för att den inte skall torka. Min degbunke har ett lock så det använde jag, men annars kan man ta lite plastfolie eller en plastpåse. In med degen i kylen och låt den stå där och kalljäs. Min jäste i nästan precis 24 timmar innan jag tog ut den för utbakning.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Dra ut degen till långa korvar och vrid dem. Lägg dem på en plåt. Sätt ugnen på högsta gradtalet och låt bröden jäsa i 30 minuter.

Sen gick det ju bara fel för mig. Men bröden skulle in i ugnen. Jag stänkte lite vatten på bröden för att de skulle bildas ånga i ugnen. Efter 10 minuter öppnade jag luckan för att släppa ut ånga och efter ytterligare några minuter så tog jag ut bröden (som då alltså inte var baguetter ännu, om man med baguette menar smalt bröd med hård skorpa. Smala bröd hade jag, men vanlig mjuk skorpa). Jag hoppas ändå att ni vågar prova brödet, det var så smidigt. Martin har i sin blogg skrivit att man kan göra det som ett vanligt bröd, så vill man inte ha baguetter (eller är rädd för att göra om mitt misstag) så kan man ändå prova. :)
Själv ska jag prova igen, och jag ska fundera över det där med baguettskorpa.

3 kommentarer:

  1. Om man penslar bröd med vatten när de kommer ut från ugnen, så får de hårdare skorpa
    /S

    SvaraRadera
  2. Detta bröd var toppengott. Tycker vi efter att nu fått smaka det.
    Kram från M o P

    SvaraRadera
  3. S - Tack för tipset om vattenpensling, ska provas nästa gång

    M o P - Det var inte detta bröd ni fick smaka, men receptet på de baguetterna kommer.

    Kram från Fröken Fläder

    SvaraRadera