tisdag 6 juli 2010

Flädersaft


Nu doftar hela trädgården av fläder. Glad är jag, för då kan jag göra den godaste av safter... irriterad är han med stort H för då kan det bli fler fläderbuskar vilka sprider sig med otrolig fart.


25-30 blomklasar av äkta fläder (var säker på att du tar rätt, den andra är nämligen giftig).
3 citroner, rivet skal och saft
1,5 l vatten
ca 1,5 l socker
50 g citronsyra

Skölj blomklasarna och lägg i en rostfri bunke. Häll över det rivna citronskalet och citronsaften över blommorna.
Koka upp vattnet och blanda ner sockret och citronsyran.
Häll försiktigt sockerlösningen över blommorna.

Täck bunken med en tallrik. Jag brukar göra mitt saftkok på kvällen och då låter jag bunken stå i rumstemperatur över natten, så att det svalnar. På morgonen rör jag runt i bunken och ställer sedan in den i kylskåpet. Rör sedan runt i bunken morgon och kväll. Efter 3-4 dagar är det dags att sila saften.

Häll upp den avrunna saften på flaskor och burkar. Förvara gärna i frysen för extra hållbarhet. Om du inte fryser in saften kan det vara bra att använda mer socker än vad jag har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar