lördag 12 juni 2010

Grönsakstårta


För ett tag sen hölls kalas i det flädriska hemmet. Många rätter var uppdukade på buffébordet och gästerna kunde kombinera ihop sin favorituppsättning av smaker. Bufféns olika rätter kommer att dimpa ner här allt eftersom och jag ska försöka hjälpa till att lotsa samman rätterna med bra komplement. Men det bäst är att blanda efter eget huvud, för då får man smakinriktningar som passar ens egen gom.

Här kommer ett recept på en grönsakstårta. Den är perfekt på en buffé eftersom att den går bra att göra i förväg. Tårtan passar både att servera varm som kall. Receptet har jag hittat på pickipicki.

2 msk olivolja
2 palsternackor
1 zucchini
2 morötter
1 gul lök
2 burkar kesella
2 msk maizena
ev. 2 dl riven ost tex. parmesan, eller västerbotten (men det går bra utan)
5 ägg
ca 1 dl hackad persilja
2 msk pressad citron
2 rivna vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 krm peppar

Hacka löken och riv grönsakerna på rivjärnets grövsta sida. Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, eventuell ost och ägg i en stor bunke. Rör ner den hackade persiljan och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Blanda ner de frästa grönsakerna och häll blandningen i en smord form (24-26 cm i diameter. Antingen en vanlig ugnsform eller en med löstagbar kant). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter tills grönsakstårtan stannat även i mitten, känn med en sticka. Ta ut tårtan och låt den stadga sig ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar