torsdag 24 december 2009

Rotfruktsjanson


På jobbet har vi denna vecka pratat om alla traditioner som följer med julen. På varje familjs julbord verkar det finnas några rätter som är "ett måste". Vissa rätter är så traditionstyngda att de måste finnas men sen är det ingen som äter av dem.

I vår familj är det tradition med en jansons frestelse på julbordet (och den brukar gå åt) men i år tänkte vi att vi skulle förnya jansonen lite.

6 potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 palsternacka
½ rotselleri
1 burk ansjovisfiléer
vitpeppar
grädde ca 2-3 dl

Skala rotfrukter och lök och skär dem i stavar. Varva rotfrukter, lök, ansjovisfiléer och vitpeppar. Översta lagret ska vara rotfrukter och lök. Häll över ansjovisspadet och grädden. Låt gratängen stå en stund så gör stärkelsen i potatisen att gratängen blir lite godare. Strö över lite ströbröd före gratineringen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca en timme tills den känns mjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar