torsdag 24 december 2009

Knaprigt knäcke



Igår var det lilljulafton och i sedvanlig tradition så hade vi julstök. I år bakades det mandelmusslor, knäckebröd och så hade vi julgodistillverkning. Knäckebrödet är en tradition som har kommit för att stanna i vår familj.

½ paket jäst
½ tsk salt
1 msk brödkrydda
2 dl ljummet vatten
½ dl olja
1,5 dl kornmjöl
1,5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
kornmjöl till utbakningen

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och brödkrydda. Rör ner det ljumma vattnet och oljan. Hälla i det grova mjölet och rör ut det så att inga klumpar bildas. Blanda sedan ner vetemjölet.
Dela degen 24 bitar och kavla ut varje bit mycket tunt. Lyft över de utbakade knäckebröden på bakpappersklädda plåtar och kavla över knäcket med en kruskavel för att få fin yta på knäckebröden. Grädda sedan i 250 grader i 3-4 minuter tills de har fått färg.

2 kommentarer:

  1. Jättegott recept. Problemet nu är ju att man aldrig mer vill äta köpta knäckebröd...=)

    SvaraRadera