torsdag 31 december 2009

Hemgjorda tortillasbröd

Tortillas är C:s favoriträtt. Så att komma med förslaget att vi skulle göra egna hemmagjorda tortillasbröd var lite vågat. Men resultatet blev riktigt lyckat och till och med C tyckte att det var gott. Det måste vara ett gott betyg.

Mina hembakade tortillasbröd blev mindre än de färdigköpta och inte lika runda. Men jag tycker att smaken är mycket bättre.


5 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
ca 1½ dl ljummet vatten

Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret så att det blir en grynig massa och tillsätt vattnet (ungefär som när du gör en pajdeg). Knåda ihop till en fast och smidig deg.
Dela degen i ca 14 bitar och kavla ut varje bit tunt och så runt som möjligt. (De utkavlade rundlarna skall sedan stekas i stekpanna så har du en stor stekpanna kan du göra färre men större tortillasbröd har du liten så blir det fler men mindre.) Stapla bröden på en tallrik men strö mjöl mellan varje bröd så att de inte klibbar ihop.
Sen är det dags att grädda bröden. Detta görs som sagt i en stekpanna. Använd inget fett utan stek i torr panna. Grädda varje sida i ca 1 minut och stapla sedan de gräddade bröden på en tallrik som du täcker med en bakhandduk för att de skall hålla sig varma och mjuka.


Ett tips (som Fröken Fläder av lärdom vill dela med sig av) är att inte ställa tallriken med de ogräddade bröden vid spisen. Värmen verkar göra att bröden klibbar ihop och att de därmed blir svåra att separera från underliggande. Detta gör att det blir svårt att få loss ett bröd när detta skall gräddas. Ha därför gärna tallriken en liten bit ifrån spisen.

Ett tortillasbröd under gräddning i stekpannan

Färdiggräddade bröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar